למה חשוב לשים לב כשבוחרים עו"ד בתביעת נזיקין שעוסקת בתאונת דרכים, ועל מה ממש לא כדאי להתפשר.
כל התשובות!
אם אתם או מישהו שקרוב אליכם נפגע חלילה בגופו לאחר שהיה מעורב בתאונת דרכים, אתם ודאי יודעים שיש לכם את הזכות לתבוע מחברת הביטוח פיצוי על הנזק שנגרם לכם, בלי קשר לשאלת האשמה בתאונה – הרי בדיוק לשם כך אתם משלמים בכל חודש ומחויבים לעשות ביטוח חובה לרכב.
אבל… למרות הסברה הרווחת, תביעות נזיקין בכלל ותביעות נזיקין שעוסקות בתאונות דרכים בפרט, הן אינן תביעות פשוטות כלל וכלל. אין זה סוד שחברות הביטוח אינן ששות לשלם ומנסות לעשות ככל יכולתן כדי להימנע מהתשלום או לפחות להפחית את סכום הפיצוי למינימום האפשרי. לכן, כדי שתוכלו למצות את מלוא זכויותיכם ולקבל את הפיצוי המקסימלי שמגיע לכם, יש חשיבות רבה לבחירת עורך הדין שידריך אתכם וינהל את התביעה עבורכם.
איך לבחור עו"ד במקרה של תאונת דרכים?
בחירת עורך הדין שינהל עבורכם את התביעה מול חברת הביטוח בגין תאונת דרכים היא כאמור בעלת חשיבות רבה, ולא תהיה זו הגזמה לומר כי ברוב המקרים הבחירה הזו יכולה לעשות את ההבדל בין קבלת פיצוי זעום (אם בכלל) לבין קבלת פיצוי הולם שיכול להגיע גם למאות אלפי שקלים ולפעמים אפילו יותר. הרבה יותר.
מכיוון שאנחנו יודעים שלא תמיד פשוט לבחור את עורך הדין הנכון, במציאות שבה יש היצע עצום של עורכי דין שעוסקים בדיני נזיקין, ריכזנו עבורכם כמה דברים בסיסיים שחשוב לבדוק וכמה טיפים שיסייעו לכם בקבלת ההחלטה:
תחום ההתמחות
ככלל, התחום שעוסק בתביעות פיצויים נקרא "דיני נזיקין" ולכן בראש ובראשונה חשוב לבחור בעו"ד לדיני נזיקין.
אבל מכיוון שתחום דיני הנזיקין הוא תחום עצום, כדאי מאוד לבחור בעו"ד שיש לו ניסיון רב בתחום הספציפי של תביעות נזיקין שעוסקות בתאונות דרכים. עו"ד בעל ניסיון רב בתחום הזה יידע לנהל את התביעה לא רק בהתאם לחוקים ולתקנות, אלא גם (ואף בעיקר) בהתאם לפסיקות שונות שניתנו ולהיכרות אישית עם מה שקורה בשטח.
בנוסף לכך, מומלץ לבדוק את הניסיון של עוה"ד גם בתביעות נזיקין מול חברות הביטוח הפרטיות וגם בתביעות מול המוסד לביטוח לאומי. כל אחת מהתביעות דורשת התנהלות שונה והיכרות עמוקה עם החוקים והתקנות, כך שיש לכך חשיבות רבה בעיקר בתביעות תאונות דרכים, שבהן לעיתים יש צורך להתנהל מול שני הגופים במקביל.
ניסיון מעשי בליטיגציה אזרחית
ליטיגציה אזרחית היא השם המקצועי לייצוג פרונטלי בבתי המשפט ו/או בוועדות הרפואיות של הביטוח הלאומי, וכאשר מדובר בתביעות נזיקין בגין תאונות דרכים יש לכך חשיבות רבה. הסיבה לכך היא שייצוג פרונטלי בבית המשפט או בוועדה רפואית שונה מאוד מניסוח כתבי תביעה ודורש כישורים נוספים שאינם בהכרח קשורים באופן ישיר ללימודי עריכת הדין, כך למשל יכולת התנסחות בע"פ, יכולת הצגת הדברים באופן משכנע וכדומה.
'הוכחות בשטח'
בסופו של יום אין כמו מבחן התוצאה, בטח כשמדובר בבחירת עו"ד.
לכן אל תהססו לבקש המלצות, לשוחח עם לקוחות שבהם הוא טיפל בעבר ואף לבקש דוגמאות לתוצאות התיקים שבהם טיפל (בתחום תאונות הדרכים כמובן). זה אמנם דורש קצת תחקיר, אבל ישתלם לכם בסופו של דבר ויוכל להעיד על עבודתו באופן הישיר והשקוף ביותר שיש.
גישה פתוחה ושקופה
כמו שלא כל גאון יכול בהכרח להיות מורה טוב עבורכם, כך לא כל עו"ד שמכיר את החוק על בוריו יכול בהכרח להתאים לכם. אם נגרם לכם נזק כתוצאה מתאונת דרכים אתם ודאי נמצאים במצב פיזי ורגשי לא פשוט (אחרת לא הייתם צריכים עו"ד), ועל כן חשוב שתבחרו בעורך דין לענייני תאונות דרכים שמעבר לניסיון המקצועי שלו, יידע גם להסביר לכם את הדברים בצורה נינוחה ושקופה.
אחת הדרכים לזהות את הגישה הזו עוד לפני שאתם עושים את הבחירה, היא לקרוא מאמרים שהוא כתב. זה אולי יישמע לכם קצת לא רלוונטי אבל זה כן. עורכי דין רבים חוששים לחשוף מידע מקצועי ומעדיפים לשמור את כל הקלפים קרוב לחזה, ולכן ככל שהמאמר מעניק לכם יותר מידע מקצועי מפורט כך תוכלו להתרשם טוב יותר מהגישה שלו (וגם מהביטחון העצמי שלו).
אינטואיציה אישית
כן. אחרי שבדקתם את כל ההיבטים המקצועיים, הגיע העת להקשיב לתחושת הבטן. בסופו של דבר עוה"ד שתבחרו ילווה אתכם לכל אורך התקופה וחשוב שיהיה לכם נוח ונעים לדבר איתו, לשאול אותו שאלות ולהתייעץ איתו על כל דבר ועניין שעשוי להיות רלוונטי לנושא. לכן, כשאתם מגיעים לשלב הזה, נסו לנטרל את התפאורה ופשוט לשים לב לאופן שבו הוא מדבר איתכם, למידת הסבלנות שלו ובעיקר – לתחושת הביטחון והנועם שהוא נוסך בכם.
לסיכום זכרו,
תביעות נזיקין שעוסקות בתאונות דרכים הן תביעות מורכבות שדורשות הבנה וניסיון בהתנהלות מול גופים שונים ובהם כמובן חברות הביטוח והמוסד לביטוח לאומי. ולכן, אל תתפשרו על עוה"ד שייצג אתכם – אתם מוזמנים לפנות לעורך דין ליאור וימן בכל שאלה. הוא ישמח לחלוק איתכם מהידע הרב שלו בנושא תאונות הדרכים.